15 juni 2009
Buxbom - Buxus sempervirens
Jord: Trivs i vanlig trädgårdsjord. Är tålig mot torka och vill inte om att stå i fuktig jord.
Läge: Sol - skugga
Höjd: Kan bli ca en meter
Färg: grön
Blomningstid: Äldre plantor får små obetydliga gulgröna blommor, som inte avviker mycket från lövverket men är en viktignäringskälla för bin.blommorna sitter tätt ihop i bladverket och slår ut i april.
Övrigt:
Vanlig som ensamstående buskar eller låga häckar.
Kan formas som man vill ha dem, men det tar tid eftersom buxbom växer långsamt.
Häckar och buskar på friland beskär man på försommaren.
Kraftigare nerskärning eller formklippning väntar man med till efter midsommar men senast i juli. En ny putsning kan man göra i augusti men sedan låter man buskarna växa ifred till nästa säsong.
Läs mer här ...
* 2011 börjar svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola angripa våra Buxbom över hela landet. En mycket smittsam åkomma för alla våra vackra små häckar och buxbomklot ute i landet.
Det räcker egentligen att du gått med skorna på en kyrkogård (just kyrkogårdar är väldigt drabbade), i en angripen park, eller i en kompis trädgård och därigenom ovetande plockat upp sporerna, och sedan går ut i din trädgård med dessa skor... Läs artikel i tidning.
Hillevi Liljeström alias Hillevissan med bloggen Tankar från Trädgårdsmästarn, skriver i ett inlägg:
//Tror du att du har fått en smittad buxbom?
Innan du gräver upp dina buxbomplantor, gör ett plastpåsetest!
Lägg en avklippt gren i en lufttät plastpåse några dagar, då bildas det luddiga sporkuddar på bladen. Om dessa är kritvita, så är det C. buxicola, men om sporerna är aaaningen tonade i rosa eller aprikos/orange så är det sporer fran en annan mindre allvarlig svamp, Volutella buxi, som jag skrivit om.
Om du kan så bränn buxbomplantor smittade med C. buxicola de smittar oerhört lätt, eller släng plantorna i soporna. INTE på komposten. Tag noggrannt bort nerfallna löv och det översta jordlagret under buxbomen där sporer finns kvar. Jorden kan du gräva ner någonstans på tomten, sporerna dör efter 5 år.
Plantor smittade med V.buxi kan åtgärdas, se inlägget om Volutella buxi //.
Min kommentar:
År 2010
Har helt plötsligt fått för mig att jag vill ha runda härliga buxbombollar i min trädgård. Så nu ska här formklippas :) Tre buskar har jag börjat med ....
År 2011
I år har ju Buxbom över hela landet smittats av den förskräckliga svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola. Jag har hittills inte drabbats .... Har tagit sticklingar av mina små plantor för att få fler :) Får se vad det blir av det .
Etiketter:
Buskar och träd,
buxbom/Buxus sempervirens
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar