10 juni 2009

Rosor (div samlad info)

Jord:
Den idealiska ros jorden är porös och näringsrik, fukthållande men väldränerad: en blandning av lerjord, mull och sand. Remonterande rosor behöver mycket av den näringshållande mullen, medan de sommarblommande blommar bäst och får vackrast höstfärger med en större portion sand i jorden.

Plantering:
* Välj en välutvecklad och kraftig ros med en bra balans mellan rot och grenar. Vid behov, korta av för långa rötter med en vass sekatör.

* Rosor vill växa på en ljus och luftig plats, men inte i brännande sol och inte i kamp mot snåla vindar. Om luften kan cirkulera runt busken minskar risken för sjukdomar, så stäng inte in dem i en helt vindskyddad hörna.

* Tänk på att de inte trivs i sur jord, inte vill växa där vatten blir stående och inte heller på husets skuggsida.

* Planteras helst efter första oktober när plantorna fällt bladen och gått i vila, men vårplantering blir allt vanligare. Var noggrann vid planteringen!

* Om plantorna är barrotade, ställ plantorna direkt i vatten efter inköp. Gärna över natten.

* Gräv en rejäl grop, minst 50-60 cm djup och lika bred och förbered jorden noga. Bottna med naturgödsel, fyll på med grus för dräneringens skull och lägg sen i god jord, gärna utblandad med torvmull. Rosens rötter ska inte komma i direktkontakt med gödseln som nyplanterad.

* Vattna ordentligt och plantera sen rosen med förädlingsstället 10-15 cm under jord. Bred ut rötterna nere i gropen och fyll på med jord och skaka plantan lite efterhand så att jorden faller på plats. Vattna igenom ytterligare en gång.

Gödning:
* Rosor älskar gödning. Börja ge dem på våren. Hönsgödsel, kogödsel eller konstgödsel. Två-tre gånger/säsong kan du strö ut special gödning för rosor.

* Ge inte heller rosorna gödning för sent på säsongen. Någon gång i juli är det dags att sluta. Buskarna behöver förbereda sig inför vintern och lägga krafterna på att förveda sina skott istället för att producera nya späda.
år 2017 - Läser om att många gödslar med kogödsel, benmjöl, hönsgödsel och vedaska både sen höst och tidig vår.

Beskärning:
* Beskärningen på våren är viktig att göra ordentligt. Man måste föryngra rosorna och man ska aldrig vara rädd att klippa för mycket. Annars tappar de till sist i blomningskraft.

* Beskär när björken har musöron.

* Klipp ner till frisk ved och ovanför en utåt pekande knopp.

* Dock kan man styra växtsättet på en klätter ros så att man klipper ovanför en inåt pekande knopp om man vill ha en mer upprätt växt. I övrigt behöver klätterrosorna bara putsas något, de längsta spöna kan kortas ner och döda och skadade grenar avlägsnas.

Förökning:
Klipp av alla blad utom tre på en rosstickling. Detta för att all kraft skall gå till rotbildning och inte till bladbildning. Plantera sedan sticklingen i sandblandad jord. Vattna väl och sätt sedan ett litet växthus över, t.ex. i form av en liten Pet-flaska (utan botten). Det lilla hålet upptill är perfekt för luftning.

Förbered rosorna inför vintersäsongen:
Höstgräv gärna kring rosorna och mylla ner Biobalans.
Upprepa på våren.
Ta bort skadade och angripna grenar på hösten.
Kupa rosorna när tjälen gått ner i jorden. Kompost eller jord ett par dm kring rosens basala delar. Sand om du har lerjord. Var extra noga med kupning på klätterrosor. Täck grenar med granris eller porös säckväv som skydd både mot vinterkyla och vårsol. Se till att det inte blir för tätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar