6 juli 2009

Pioner (div.samlad info)

Jord:
Den vill helst ha en djup, näringsrik, väldränerad, något fuktig och något lerblandad jord som gärna får innehålla kalk. Tänk noga på var du skall ha dina pioner innan du planterar, då de inte tycker om att flyttas. De kan blomvägra i flera år efter en flytt.

Plantering:
* Plantera dem gärna i halvskugga, så varar blomningen längre. Hösten är bästa planterings tid, men även vår plantering är möjlig.
* Planteringsdjupet är 5-6 cm, men tänk på att frosten kan skjuta upp nyplanterade rötter, varför täckning är bra åtminstone de första vintrarna. När den väl har etablerat sig, är den sedan trofast och kan som sagt bli mycket gammal.

Gödning:
* Gödsla med Algomin och trä aska på hösten för frodigare blomning, men mylla ner gödslet cirka 15 cm från plantan för att undvika brännskador, och så ge inte för hög dos. Även kogödsel och perenngödsel kan användas på våren.

Förökning:

* Vill du ha fler av dina pioner, är förökning möjlig genom delning av jordstammen, vilket precis som plantering bör ske på hösten. Se till att varje del har åtminstone ett "öga".

Övrigt:
* Pioner kan lätt angripas av piongråmögel vilket visar sig som en gråaktig beläggning på blad, stjälkar och blomknoppar. Man bör då ta bort de angripna delarna.
* Även virus och rost kan förekomma och starkt virusangripna plantor bör tas bort helt och brännas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar