11 april 2010

Julros 'Cinderella' - Helleborus

Någon har sagt:
' Julrosor, Helleborus, är ett fascinerande släkte. När vintern är som mörkast tittar de första knopparna fram, som en föraning om vår. Inte ens snö och is förmår kuva livskraften. Så fort temperaturen går på plus sträcker de på sig, ruskar lite på ståndarna och breder behagfullt ut blombladen får att åter möta ljuset. I hela Sverige kan ni njuta av dessa vårens budbärare. Plantera dem i en urna eller i en väldränerad trädgårdsjord och sedan återkommer de år efter år'

Jord: Väldränerad bra trädgårdsjord
Läge: Sol - halvskugga
Höjd: ca 30cm
Färg: Vit, rosa, röd....
Blomningstid: Är vintern mild kan julrosens knoppar skymtas redan i december, i vissa fall slutet av november. Men vanligare är att blomningen startar någon gång mellan januari och mars.

Övrigt:
* Gödslas gärna med organiskt gödselmedel som brunnen kogödsel eller Chrysan om du inte har gott om kompost. En giva på våren är fullt tillräckligt.
* Julrosor är torktåliga när de väl är etablerade. Men om det är mycket torrt är det lämpligt att vattna för att få rikligt med blommor nästa år.
* Odlas den i urna så tas jordklumpen upp på våren och så fyller man på med lite färsk kompost eller gödslad trädgårdsjord.
* Bör inte torka ut under soliga sommardagar.
* Plantorna föredrar att stå ostörda, de tycker inte om att delas.

* Det enda specifika skötselrådet för julrosor är att gamla blad bör tas bort tidigt på våren. Detta gäller alla arter som inte har åretruntgröna blad. Stamjulros och klockjulros klipper man förstås inte förrän blomstjälken är överblommad. Genom att putsa bort gamla blad minskar risken för spridning av svartfläcksjuka, samtidigt som blommorna framträder bättre och blir ännu vackrare.

Min kommentar:
År 1 (2010)
Den här spräckliga skönheten kunde jag inte motstå under ett besök på Ulriksdals slottsträdgård och den fick naturligtvis följa med hem. Innan det är dags att plantera ut den så får den stå i en kruka tillsammans med röda penséer, vit Ranunkel och en murgröna ...mumma för ögonen. Ska så småningom planteras ut under Paradisbusken där de andra Julrosorna står.
År 2
Har blommat så fint under paradisbusken tidigt i våras ...:) Mycket nöjd ☺
Å2 3 (2012)
Även i år har den gett vackra blommor ...

3 kommentarer:

 1. Bra beskrivet Monica. Och vad fint det låter med julrosorna under Paradisbusken.

  Marit

  SvaraRadera
 2. Åååååh, vilken läcker julros!!! Den hade jag inte heller kunnat motstå.

  SvaraRadera
 3. Den var väl bara helt underbar. Härligt! Ha det gott!

  SvaraRadera