21 september 2010

Luktpion 'Festiva Maxima'? - Paeonia lactiflora


Rådjurssäker ...

Jord: djup, näringsrik, väldränerad, något fuktig och något lerblandad jord som gärna får innehålla kalk.
Läge: gärna i halvskugga, så varar blomningen längre
Höjd: 80-100 cm
Färg: vit med röda stänk
Blommar: juni-juli

Övrigt:
-Doftar underbart.
-Planteringsdjupet är 5-6 cm, men tänk på att frosten kan skjuta upp nyplanterade rötter, varför täckning är bra åtminstone de första vintrarna. När den väl har etablerat sig, är den sedan trofast och kan som sagt bli mycket gammal.
-Gödsla med Algomin och träaska på hösten för frodigare blomning, men mylla ner gödslet cirka 15 cm från plantan för att undvika brännskador, och så ge inte för hög dos. Även kogödsel och perenngödsel kan användas på våren.
-Vill du ha fler av dina pioner, är förökning möjlig genom delning av jordstammen, vilket precis som plantering bör ske på hösten. Se till att varje del har åtminstone ett "öga".
-Pioner kan lätt angripas av piongråmögel vilket visar sig som en gråaktig beläggning på blad, stjälkar och blomknoppar. Man bör då ta bort de angripna delarna.
-Även virus och rost kan förekomma och starkt virusangripna plantor bör tas bort helt och brännas.


Min kommentar:
Minns inte när eller varifrån denna är men jag älskar den vita stora blomman med den fantastiska doften! Dessvärre verkar det tyvärr som om den inte trivs till 100% där den står, eftersom den inte får så många blommor. Kanske måste fundera på en bättre plats .....

1 kommentar:

  1. Hej Monica! Har just fått en pionplanta och är naturligtvis angelägen att få ett fint exemplar.
    Vi har en plats med sol fram till klockan 16:30(i dag) och tänkte sätta den där. Plantan har tre blad och dess höjd är ca 25 cm. I ett av bladvecken skymtar en liten liten rödaktig "kula" 1mm i diameter. Inte kan det vara en knopp??. Är naturligtvis nyfiken på hur många år jag behöver vänta på blomning. Plantan är troligtvis inköpt på olantskola. Uppskattar Din blogg och dina erfarenheter verkar mycket spännande. Vi bor i sydligaste skåne. Själv har jag en liten blogg, men med annat innehåll.Varma hälsningar'
    Alva

    SvaraRadera