15 juni 2009

Höstgentiana-Gentiana sinoornata

' Lånad bild...hoppas kunna fota min egen blommande planta snart '

Jord: Sur, väldränerad jord. Planteras i ren torv eller starkt torvblandad jord. Får ej kalkas!!
Läge: Bör inte stå i full sol men inte heller alltför skuggigt för de vill helst ha någon sol för att blomma bra.
Höjd: 10-15 cm
Färg: Intensiv, lysande blå! Färgen har t.o.m. ett eget namn, gentianablå. Det finns även en vit variant (syns mera sällan i odling).
Blommar: sep-nov

Övrigt:
* Ett rejält lager grus under rabatten behövs, eller placera den i ett sluttande stenparti, bara man gör en jordblandning med mycket torv till den!
* Placera den så att den får sol även på senhösten, blommorna vill nämligen bara öppna sig när solen skiner på dem!
* På grund av sin sena blomning är det sällan möjligt att på friland odla den längre upp i landet än till zon 2-3, då frosten skadar blommorna innan den har blommat färdigt. Visst är den en liten tuffing och klarar en och annan frostknäpp, men blommorna kan ta stryk av frosten. Annars skulle den klara sig i nästan hela landet.
* Man kan ju alltid odla den i en vid kruka med torvjord mot en solig vägg. Krukan är ju lätt att ställa undan för frosten när termometern börjar falla! Skydda i så fall krukan inför vintern mot alltför mycket vinterfuktighet, svep in den i torra löv och granruskor eller annat isoleringsmaterial och ös på snö så att inte rötterna fryser, alternativt ta in krukan i ett kallväxthus, uterum e.d. med krukan väl insvept mot barfrost.

Min kommentar:
Det fanns en planta av denna härliga blåblommande växt i trädgården när vi flyttade in. Den flyttades till "parabolrabatten"
Efter en tid hittade jag av en slump, en planta på något växthus och den fick så klart följa med hem och planterades tillsammans med den gamla.... Har dock inte sett några blommor på ett par år nu...men hoppas fortfarande.
År 2011
Den här vill inte riktigt hos mig. I år har den i och för sig vuxit till sig lite men inga blommor ... som jag suktar efter den fantastiska blå färgen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar