26 juni 2009

Julros 'Silver moon' - Helleborus
Någon har sagt: ' Julrosor, Helleborus, är ett fascinerande släkte. När vintern är som mörkast tittar de första knopparna fram, som en föraning om vår. Inte ens snö och is förmår kuva livskraften. Så fort temperaturen går på plus sträcker de på sig, ruskar lite på ståndarna och breder behagfullt ut blombladen får att åter möta ljuset. I hela Sverige kan ni njuta av dessa vårens budbärare. Plantera dem i en urna eller i en väldränerad trädgårdsjord och sedan återkommer de år efter år'

Jord: Väldränerad bra trädgårdsjord
Läge: Halvskugga
Höjd: 30-40 cm
Färg: vit, övergår i rödaktig ton efter blomningen.
Blomningstid: Är vintern mild kan julrosens knoppar skymtas redan i december, i vissa fall slutet av november. Men vanligare är att blomningen startar någon gång mellan januari och mars.

Övrigt:
* Gödslas gärna med organiskt gödselmedel som brunnen kogödsel eller Chrysan om du inte har gott om kompost. En giva på våren är fullt tillräckligt.
* Julrosor är torktåliga när de väl är etablerade. Men om det är mycket torrt är det lämpligt att vattna för att få rikligt med blommor nästa år.
* Odlas den i urna så tas jordklumpen upp på våren och så fyller man på med lite färsk kompost eller gödslad trädgårdsjord.
* Bör inte torka ut under soliga sommardagar. Plantorna föredrar att stå ostörda, de tycker inte om att delas.
* Det enda specifika skötselrådet för julrosor är att gamla blad bör tas bort tidigt på våren. Detta gäller alla arter som inte har åretruntgröna blad. Stamjulros och klockjulros klipper man förstås inte förrän blomstjälken är överblommad. Genom att putsa bort gamla blad minskar risken för spridning av svartfläcksjuka, samtidigt som blommorna framträder bättre och blir ännu vackrare.

Min kommentar:
(2008)
Min planta inhandlades i något växthus (minns inte var). Den planterades tillsammans med ett par andra sorter och sen var det bara att hoppas.
(2009)
Den fick flera knoppar ! ..och som jag väntade. Till slut så blommade den så vackert som på bilderna ovan :) Vilken lycka :)
(2010)
I år kom den första blomman i mitten på april och tyvärr ser det ut som om den inte har några fler på gång ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar