15 juni 2009

Klematis (div samlad info)

Jord:
Trivs bäst i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord.

Plantering:
* Klematisen kräver att du gräver ordentligt! Ska du plantera en storblommig måste du gräva minst 50x50x50 cm, en småblommig kräver inte riktigt lika mycket
* Mata det grävda hålet med en rejäl näve benmjöl, kanske lite extra gödning och gärna riktigt bra planteringsjord. Trivs i Rosjord.
* A och O vid plantering är vattning. Blötlägg gärna plantan innan du planterar och vattna rejält både vid planteringen och ett antal gånger efteråt.

Gödning:
*Ge gödning på våren. När din klematis sedan börjar växa rejält, kan du dessutom gödselvattna den. Använd samma gödsel som till krukväxter och 8–10 liter gödselvatten per klematis.
* Om klematisen efter ett par år inte växer lika vackert kan du på hösten klippa ner den rejält. Ge den gödning och pyssla om den ordentligt så kommer den att växa sig fin och stark igen.

Beskärning:
* Var noga med att klippa din klematis i rätt tid. Är du osäker på vilken klematis du har finns det en smart grundregel att gå efter.
Blommar din klematis före 1 juli ska du klippa ner den direkt efter blomning. Klipp inte särskilt hårt utan bara så plantan ser prydlig ut.
Blommar din klematis efter 1 juli ska den klippas efter frosten har kommit på hösten eller början av vintern. Klipp ner plantan rejält så att det bara återstår ca 30-40 cm ovan mark.

Att föröka med sticklingar:
Det gör man enkelt under sommaren genom att använda årets mjuka skott.
Visa sorter växer snabbare än andra - en stickling av skogsklematis, clematis vitalba, kan blomma redan nästa år, medan mer långsam växande sorter kan ta några år på sig att blomma. 
Gör så här:
1. Välj ut ett friskt, långt skott från årets tillväxt. Tänk på att du vill ha ett bladpar per stickling.
2. Använd en vas kniv för att kapa skotte i bitar direkt ovanför varje bladpar.
3. Ta bort ena bladet från varje stickling - bladen suger nämligen upp det vatten och näring sticklingen behöver för att skapa rötter.
4. Fyll en kruka med genomsläpplig jord, gärna såjordmed perlit, och peta ner sticklingarna runt om. Placera dem nära kanten men lämna tillräcklilgt med avstånd mellan varje stickling så att de inte rör varandra. Om du vill kan du först doppa dem i rotningsmedel.
5.Vattna och trä en plastpåse över krukan. Plastpåsen hålls på plats med hjälp av blompinnar som petas ner i krukans kant.
6. Det tar flera veckor innan sticklingen rotat sig. Håll jorden fuktig, men absolut inte blöt. Ett tecken på att rotningen lyckats är att nya blad växa ut.
7. När sticklingen rotat sig ordentligt planteras de om i egna krukor. Låt dem stå ute skyddat och gärna med ett täcke av löv och granris över vintern. Det kan se dött och hopplöst ut i krukan framåt våren, men när nya skott spirar upp ur jorden vet du att du har lyckats. Plantera ut och håll ett öga på plantorna tills de etablerat sig ordentligt. 

Övrigt:
Tidigt på våren är det bra att täcka jorden runt plantan med kompost, förmultnade löv eller täckbark för att hålla kvar markfukten. Inför första vintern är det klokt att skydda rotsystemet genom att täcka jorden runt plantan med löv och lite granris som håller löven på plats.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera