15 juni 2009

Rosa 'New Dawn'Typ: Wichuriana-klätterros
Jord: Den idealiska ros jorden är porös och näringsrik, fukthållande men väldränerad: en blandning av lerjord, mull och sand. Remonterande rosor behöver mycket av den näringshållande mullen, medan de sommarblommande blommar bäst och får vackrast höstfärger med en större portion sand i jorden
Höjd: 2-3 m
Färg: Först ljusrosa och så småningom vita
Blomningstid: medeltidig, konternueligt
Bskärning:
Klätter rosor bara putsas något. De längsta spöna kan kortas ner och döda och skadade grenar avlägsnas.
Du kan styra växtsättet på en klätter ros om du vill ha ett mer upprätt växt. Klipp då ovanför en inåtpekande knopp.

Övrigt:
Stora grova tagar, mörkgröna, glänsande och läderartade blad, blommorna är medelstora och fyllda och doftar svagt.
*Klicka här för div samlad info om rosor ....

Min kommentar:
Har haft denna härliga ros några år nu och den blommar varje år. Dock inte med så många blommor. Har blivit flyttad en gång och växer nu invid plommonträdet. Verkar trivas rätt bra där.
år 2009
I år har rosen blommat ganska rikligt och klättrar i plommonträdet. Klipper bort utblommat och nya vackra knoppar tittar fram hela tiden.
År 2010
Rankorna som klättrar i plommonträdet tog mycket stryk vintern som var. Hon fick börja om från början i våras men har vuxit på bra och blommar med många väldoftande blommor.
År 2011
Har styrt om henne lite. Nu klättrar hon mot en båge gjord i armeringsjärn som är en del i vår rosstig. Några grenar har växt sig långa och slingrat in sig i plommonträdet och de får vara kvar där så klart :) Viktoriaplommon och 'New Dawn' är ett vackert par!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar