6 juli 2009

Dahlia och Chokladblomman (div samlad info)

Jord:
Luftig, väl gödslad, sandblandad torvjord. Gödning behöver tillföras även under växtperioden

Plantering:
* Det kan vara lönt att förgro dahlior några veckor på våren för att man skall få längre tid på sig att njuta av färgprakten under sommaren och hösten.
* Starta inomhus i några veckor innan de ska ut på friland. Sätt dem grunt i stora kärl och vattna sparsamt tills skotten börjar växa.
* Placera lådan ljust och svalt, ca. 10-15 grader. Knölarna vaknar då och börjar skjuta skott och när det är dags att plantera dem i trädgården har de redan kommit en bit på vägen och blommar därmed tidigare.
* När risken för nattfrost är över, sätts de ut i rabatten. Plantera ca 10 cm djupt på friland. Planteringsavstånd 50-75 cm beroende på hur höga de blir. Ju högre dahliasort, desto större avstånd. Plantera med fördel något slags stöd tillsammans med Dahlian.
Gödning:
* Kräver mycket vatten och gödning varma perioder. Använd dock inte flytande näringstillskott, som fungerar dåligt på Dahlian.

Förökning:
* Dela knölen och se till att det finns ett ”öga” och en del av rothalsen med på varje del.
* Låt snittytorna torka några dagar och plantera sedan.
Övervintring:
* Gräv upp knölarna försiktigt efter första frosten. Använd grep och ta i ganska rejält, då knölarna vanligen är betydligt större nu än när du planterade dem i våras!
* Låt en del av jorden vara kvar på knölarna, lägg dem stående i luftiga lådor och ställ dem luftigt och torrt för att torka något. Glöm inte sätta namnlapp på varje knöl, du kommer säkert inte ihåg på våren vad du hade! Skriv färg, höjd och sortnamn och fäst med bast e.d. på knölens "skaft".
* När knölarna har torkat något, häll på en lätt fuktig sand/torvströblandning (ca 60/40) över dem och förvara lådorna torrt och frostfritt.  
//Numera lindar jag in knölarna i tidningspapper, efter att de torkat något. Sen får de ligga i plast backar, som vi borrat hål i ...//
Förvara dem i ett utrymme som är sval (12 -15 grader) och inte framför ett fönster. Täck lådan med något mörkt, luftigt tyg som hindrar ljusinsläpp.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Massor av dahlior och chokladblomman måste man ju bara ha varje sommar.Snygg ritning- i vilket program är den gjord? Vi har samma intresse, jag har just startat en blogg också, gladigront.se, om du är intresserad.
    Monica

    SvaraRadera