6 juli 2009

Julros (div samlad info)

Jord:
Trivs bäst i en djup, mullrik, ganska kraftig och kalkhaltig jord.

Plantering:
* Det enda som julrosor generellt inte gillar är att stå i vatten. Undvik därför vattensjuka jordar och lätta upp styva lerjordar med barkmull, grov kompost eller grus vid plantering.
* Arter som H. argutifolius och H. foetidus går utmärkt att plantera i full sol. Även orientalishybriderna tycks tåla ett söderläge men generellt är halvskugga eller silande ljus att rekommendera.
* Planteras julrosorna i full sol är det viktigt att de inte torkar ut under soliga, varma sommardagar.
* En bättre placering är under större träd med vandrande skugga eller vid högre buskar eller perenner som skyddar mot den starkaste solen mitt på dagen.
* Julrosorna planteras lämpligen på vår eller höst. Men om man är noga med vattningen så går de också att plantera under sommaren.
* Det går också bra att ha de flesta julrosorna i urna. Orientalis hybriderna har ett djup rotsystem och är extra känsliga för vattenmättad jord. Därför kräver dessa mera omvårdnad om de sätts i en urna. Tänk på att skydda urnan mot frost under vintern. Ett tips är att gräva ner hela urnan i en torvbädd eller i komposthögen.
Gödning:
* Gödsla gärna med organiskt gödselmedel som brunnen kogödsel eller Chrysan om ni inte har gott om kompost. En giva på våren är fullt tillräckligt.
* Om du odlar i urna så ta gärna upp jordklumpen på våren och fyll på med lite färsk kompost eller gödslad trädgårdsjord.

Förökning:


Skötsel:
* Julrosor är torktåliga när de väl är etablerade. Men om det är mycket torrt är det lämpligt att vattna för att få rikligt med blommor nästa år.
* Det enda specifika skötselrådet för julrosor är att gamla blad bör tas bort tidigt på våren. Detta gäller alla arter som inte har året runt gröna blad.
* Stamjulros och klockjulros klipper man inte förrän blomstjälken är överblommad. Genom att putsa bort gamla blad minskar risken för spridning av svartfläck sjuka, samtidigt som blommorna framträder bättre och blir ännu vackrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar