6 juli 2009

Kanna (div.samlad info)

Jord:
Trivs i lätt, väldränerad och näringsrik jord. Kannan är mycket näringskrävande så man kan lägga några nävar välbrunnen kogödsel i botten på krukan. Blanda gärna i långtidsverkande näring, Osmocote eller liknande.

Plantering:
* Börja förodla kannan ca.2 månader innan du räknar med att kunna ställa ut dem.
* Putsa plantorna innan du planterar dem om de har övervintrat med bladen kvar. Avlägsna den torra jorden runt jordstammarna och klipp ner de gamla, torra stänglarna.
* Plantera grunt i stora krukor med lätt, väldränerad och näringsrik jord. Kannan är mycket näringskrävande så man kan lägga några nävar välbrunnen kogödsel i botten på krukan. Blanda gärna i långtidsverkande näring, Osmocote eller liknande.
* Skall du senare plantera dem i rabatten så kan du använda stora plastkrukor till förodling, annars kan du plantera direkt i vackra, stora urnor, gärna med lite sydländsk touch.
* Placera jordstammen liggande med "ögonen" uppåt på jordblandningen och täck med ca 10 cm jord. Vattna igenom krukan men vattna sedan inte mer förrän skotten har kommit upp. Ställ krukan ganska varmt, ca 18-20 grader. Undervärme påskyndar tillväxten. De växande plantorna behöver mycket ljus så fort de tittar fram ur jorden. Ge extraljus om du inte har en mycket ljus plats åt dem.
* Om du skall plantera i rabatten kan du göra det när frostrisken säkert är förbi, då de inte tål frost utan att ta skada. Vänj plantorna sakta för utevistelsen under några veckor. Gör en liknande jordblandning på växtplatsen som ovan.
* Krukplantorna börjar du ta ut när vädret är varmt nog, allt längre tid tills de kan stå ute dygnet runt på en varm, skyddad och solig plats. Placera gärna andra krukor framför så att kannan har "huvudet i solen men fötterna i skuggan".
Skötsel:
* Kannan gillar vatten, så se till att den aldrig torkar ut. Under varma sommardagar är det bäst att vattna igenom jorden ordentligt på kvällen, krukplantorna kan behöva vatten även på morgonen om vädret är mycket varmt och soligt.
* Plocka bort de överblommade blommorna så att kannan inte börjar göra frö, för då kan den sluta blomma. Annars är det inte så mycket att göra under sommaren utom att vattna och gödsla.

Gödning:
* Gödsla ev. extra med flytande blomsternäring ca.en gång i månaden om du har långtidsnäring i jorden.
* Annars gödsla en gång i veckan. N-P-K-talet 10-20-10 brukar fungera bra.

Förökning:
* Ta upp kannan från krukan och kolla var det syns nya "ögon".
* Dela roten så att du får ögon på alla delarna som du skär isär med en vass kniv.
* Låt snittytorna torka några dagar och plantera om kannan sedan.

Övervintring:
* När höstens första frost har knaprat på bladen, är det dags att natta kannan.
* Kannor övervintrar bäst om man inte klipper av bladen och om en del av jorden runt jordstammarna lämnas kvar. Då torkar de inte så hårt.
* Man gör ungefär likadant som med dahliorna förutom att man sparar bladen. Har man planterat kannan i rabatten, tar man upp den med rötterna, och placerar den luftigt i stora lådor med lätt fuktad torv/sandblandning.
* Man förvarar lådorna i ett torrt utrymme vid några plusgrader (5-10 grader). Kolla några gånger under vintern så att de inte börjar mögla. Om man har planterat kannan i kruka kan man ta in hela krukan i förrådet och låta bli att vattna under vintern. I mars-april tar man fram den igen, planterar om och ringen är sluten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar