15 juni 2009

Honungsros Helenae 'Hybrida'Typ: Honungsros Helenae-klätterros
Jord: Den idealiska ros jorden är porös och näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad: en blandning av lerjord, mull och sand. Sommarblommande rosor blommar bäst med en större mängd sand i jorden.
Läge: sol-halvskugga
Höjd: Kan bli upp till 10 m i de varmaste delarna av landet.
Färg: Ljusgula eller vita
Blomningstid: Slutet av juni till slutet av juli, inte remonterande.

Beskärning:
Klätter rosor bara putsas något. De längsta spöna kan kortas ner och döda och skadade grenar avlägsnas.
Du kan styra växtsättet på en klätter ros om du vill ha ett mer upprätt växt. Klipp då ovanför en inåtpekande knopp.
Övrigt:
Blommorna är samlade i yviga klasar med vanligen 30–80 blommor i varje klase. Blommorna är dubbla till halvfyllda och ca 4–5 cm i diameter. De doftar mycket gott. Bladverket är dekorativt och grönt till mörkgrönt och angrips sällan av svampsjukdomar.
Får talrikt med nypon, som blir orangeröda i färgen och vanligen glänsande. Stora, grova och nedåtriktade till böjda taggar.
*Klicka här för div samlad info om rosor...

Min kommentar:

År 1 (2008)
Köpt på Ulriksdals växthus och planterad för att klättra på rosenspaljen.
År 2 (2009)
maj månad: den ser ut att trivas där den står och har massor med knoppar :) Väntar med spänning på att de ska slå ut...
juli månad: ...och som den blommade :) Massor med ljust gula och doftande blommor. Blir väldigt skräpig efter att ha blommat färdigt men bjuder snart på massor av vackra nypon i stället.  Ljuvlig ros!
År 3 (2010)
De flesta klätterrosorna for illa av all snö och kyla i vintras. Så även Honungsrosen som blev så stor förra sommaren. Den fick helt enkelt börja om i år ...
År 5 (2012)
april månad - Försöker att "styra" Honungsrosen med sina lååååånga..... grenar:) Vi lade ett tunt rep över för att böja ner grenarna i armeringsjärnet som bildar stommen i "taket" över vår rosgång.  Hon är ju lite taggig, så det var ganska bökigt men jag vill att Helenae ska slingra sig in i stommen och bilda ett blommande tak. Tror det kan bli riktigt bra :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar